Statusoppdatering – Kongsberg Golfbane

Statusoppdatering • Kongsberg Golfbane • 26. mai 2025
Vinteren 2024/2025 har vært utfordrende for golfbanen vår. Lite snø og vekslende temperaturer førte til omfattende isdannelse på greenene fra begynnelsen av desember til midten av mars. Dette resulterte i betydelige vinterskader, forårsaket av både sopp og oksygenmangel (anoxia) under isen. I tillegg viser det seg at noen faste rutiner ikke har blitt gjort i høst på banen. Sprøyting for sopp på greenene og vedlikehold av fairwayer har ikke fungert etter hensikt. Vanningsanlegget er gammelt og har fått store skader.
Hva har vi gjort for å reparere greenene? –Vi har jobbet intensivt og gjennomført en rekke tiltak gjennom våren:
Slutten av februar: Fjernet snø og la ut kull for å hjelpe med issmelting • 18. mars: La ut vårduker for å beskytte greenene mot kulde og uttørking • 7. april: Vanningsanlegget ble startet opp – det krevde ekstra arbeid i år på grunn av flere skader • 9. april: Alle greener ble klippet, vertikalskjært, sådd, dresset og gjødslet • 10. april: Dukene ble lagt tilbake for å beskytte den nye såingen • 22. april: Organisk gjødsel ble påført • 28. april: Dårlig etablerte områder ble sådd på nytt • 14. mai: Nye såinger i svake områder, toppdressing og spiking av alle greener • 20. mai: Greenene ble behandlet med avspenningsmiddel og flytende gjødsel • 24. mai: Banen åpnet! Klippehøyden var da 6 mm • 26. mai: Klippehøyden ble redusert til 5 mm. -Vi har altså gjort svært mye arbeid for å få greenene tilbake til ønsket stand.
Hvorfor er ikke greenene i topp stand ennå? –Selv om innsatsen har vært stor, er det to hovedårsaker til at greenene fortsatt ikke er der vi ønsker:
• Værforholdene i vår: Våren har vært kjølig med lave temperaturer og mye vind. Dette forsinker spiring og etablering av nytt gress, og gjør det utfordrende å vanne effektivt. • Filt (thatch) i greenene: Filt er opphopning av dødt organisk materiale i greenoverflaten. Det gjør greenene myke, vannmettet og svært sårbare for vinterskader. I tillegg hindrer filt effektiv etablering av nytt gress. Den store mengden filt skyldes i stor grad gressarten vi har på greenene – Hundekvein. Dette gresset gir utmerkede spilleforhold når det er i god form, men bygger mye filt og har dårlig evne til å reparere seg etter skader.
Under finner dere to utsnitt fra en artikkel publisert av Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF) om Hundekvein.


Veien videre for greenene
Vi står nå i en viktig fase for å få banen tilbake i topp stand, og vi ønsker å holde dere godt informert om prosessen.
I helgene vil vi spille med så mange greener som forsvarlig – normalt 2–3 provisoriske – mens vi på ukedagene vil stenge ytterligere 3 greener for vedlikehold.
Etter såingen som ble gjennomført 14. mai, vil vi nå avvente én uke før vi evaluerer resultatene. Deretter går vi inn igjen og sår på nytt der det fortsatt mangler gressdekke. Vårt realistiske mål er at om fire uker skal 16–17 greener ha samme kvalitet som greenen på hull 1 hadde ved åpning. -Vi har alle ett felles mål og ansvar: å få banen tilbake i best mulig stand så raskt som mulig. Det er derfor viktig at vi sammen respekterer det arbeidet som legges ned og har forståelse for at dette kan bli en sesong der greenene trenger litt mer tid enn vanlig for å nå ønsket kvalitet.
En god nyhet i alt dette er at vi i år ikke vil utføre den tradisjonelle, kraftige skjæringen av greenene. I stedet benytter vi metoder som vertikalskjæring, hullpipelufting, dressing og tilsåing. Dette retter seg spesielt mot filten som ligger i jordsjiktet 2–10 cm under overflaten, og vil ikke påvirke spillet i samme grad som tidligere praksis på Kongsberg. -Vi setter stor pris på tålmodigheten og støtten fra dere medlemmer og spillere, og gleder oss til å se resultatene av det arbeidet som nå gjøres.
Har du spørsmål om banearbeidet? -Dersom du har spørsmål om det som er gjort, veien videre eller andre forhold knyttet til banedriften, er Mads tilgjengelig for en prat på Kongsberg onsdag 4. juni fra kl. 15.00 til 17.00. -Ta kontakt med Gjermund ved ankomst.
Vennlig hilsen: Mads Thers, Skaaret Landskap • Gjermund Buen, Daglig leder Kongsberg Golfbane • Styret Kongsberg Golfbane
Inkludering – Mestring – Glede – Godt Miljø
– En Golfklubb For Alle